Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 16:39 - Видове външни настилки
Автор: darvolex Категория: Други   
Прочетен: 9299 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2009 15:14


Външните подови настилки, най-общо се подреждат в две основни групи. Такива за промишлено приложение и декоративни. Основно изискване и към двата типа настилки е да са устойчиви на външни влияния, т.е. да са светлоустойчиви, влагоустойчиви, устойчиви на температурни колебания и др.

Външните настилки за промишлено приложение трябва да притежават изключителна здравина и устойчивост, тъй като тяхното приложение е свързано с огромни натоварвания, най-вече на натиск и удар. Такива настилки са стандартите армирани бетони, цимент, асфалт и т.н.

Физикомеханичните изисквания към декоративните външни подови настилки не са толкова високи, но въпреки това те трябва да притежават някои основни характеристики, като освен гореизброените, те трябва да са дълготрайни и да не изменят първоначалните си форми и размери и да запазват визията си с времето.

Сред най-големите групи са тези от естествен камък – мрамор, варовик и т.н. Те са стабилни във времето, но изискват специални нивелации и фуги при монтажа, като също така рядко се получава повтаряемост на камъка.

Друга голяма група са теракотата и гранитогреса. Те позволяват широка гама от цветове и вариации, но не са достатъчно студоустойчиви и често се пукат при циклична смяна на температурата. Наред с това изискват специални и много скъпи фугиращи смеси, които да компенсират топлинните разширения.

Една отделна и много популярна група външни подови настилки са тези от естествена дървесина. Към тях спадат тикова дървесина, листвениците и други скъпи екзотични дървесини. Този тип настилки носят усещане на натуралното и естествения уют, но тяхната поддръжка е доста трудоемка. Естествената дървесина поема влага и не е стабилизирана на ултравиолетови лъчения. За тази цел е нужно да се третира с минерални масла, безири или лакове, които след време надхвърлят стойността на самия материал.

В последните години все по-голямо приложение за външни настилки намират настилките от т.нар. дървонапълнени полимерни композити. В България този тип настилки се произвеждат под търговското име DARVOLEX. DARVOLEX представлява смес от дървесни фибри и термопластичен полимер, който е допълнително стабилизиран с различни добавки, подобряващи неговото поведение на външни влияния. DARVOLEX-D е система за външна подова настилка, конструирана от основен профил, подложна скара и необходимите сглабящи елементи. От една страна DARVOLEX отговаря на всички изисквания за външни подови настилки като здравина, атмосферо- и водо-устойчивост, светлинна стабилност и пр. От друга страна носи визията и усещането на естествената дървесина. За разлика от познатата тикова дървесина и аналогичните екзотични дървесини DARVOLEX не изисква никаква поддръжка, третиране с масла или лакове. Така неговата цена се запазва константна във времето, а измиването с вода и четка са напълно достатъчни, за да се запази неговия първоначален вид.




Тагове:   настилки,   настилка,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: darvolex
Категория: Други
Прочетен: 26283
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930